INGREDIENCE: 400g čočky, bobkový list,špetka tymiánu, 40g rostlinného tuku, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 30g hladké mouky, vývar z čočky, trochu sardelové pasty, 1 lžíce kaparů, 1 steri. Okurka, sůl,mletý pepř, petrželka, ocet nebo citrónová šťáva.
POSTUP PŘÍPRAVY: Předem namočenou čočku dáme vařit s bobkovým listem a tymiánem. Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli a utřený česnek, zaprášíme moukou, osmáhneme, zředíme vývarem z čočky, přidáme sardelovou pastu, rozsekané kapary, na kostičky nakrájenou okurku a povaříme. Do omáčky dáme měkkou čočku, osolíme podle chuti, opepříme, promícháme s jemně usekanou petrželkou a dochutíme octem nebo citrónovou šťávou. Tuto pikantní čočku podáváme s vejci vařenými natvrdo nebo s vařeným hovězím masem.