INGREDIENCE: 50 g prorostlé slaniny, l kuchyňsky upravený kapr (asi l kg), sůl, pepř, 200 g žampionů, 300 g rajčat.
POSTUP PŘÍPRAVY: Slaninu nakrájíme na tenké proužky. Kapra zevnitř i zvenku důkladně omyjeme a osušíme. Rybu napříč pod hřbetem trochu nařízneme a prošpikujeme slaninou. Potom uvnitř i zvenku silně osolíme a opepříme. Do břicha ryby vložíme čajový hrnek, aby se nepřeklápěla ke straně. Kapra vložíme na pekáč a dáme do trouby. Pečeme, dokud slanina nezesklovatí. Mezitím očistíme a omyjeme houby a nakrájíme na tenké plátky. Rajčata přelijeme vroucí vodou, prudce ochladíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Vytáhneme pekáč z trouby a kolem ryby rozdělíme nakrájenou zeleninu. Pečeme dále. Příloha: brambory.