xkuchtik.cz

 

KAPR PODLE MAGDALENY RETTIGOVÉ.

 

INGREDIENCE: l velký kapr, 2 l černého piva, 1/2 l světlého piva, trochu octa, 3 cibule, l mrkev, l petržel, 1/4 celeru, 5 stroužků česneku, kůra z 1/2 citrónu, 2 bobkové listy, tymián, 6 vlašských ořechů, 250 g sušených švestek, zázvor, celý pepř, nové koření, hřebíček, kus kůrky chleba, 60 g másla, sůl, 30 g másla a 20 g mouky na jíšku, l lžíce švestkových povidel, 2 lžíce strouhaného perníku, 4 dl červeného vína, 2 lžičky cukru, vinný ocet.

POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěného kapra vymyjeme vinným octem a rozporcujeme. Do kastrole nalijeme všechno pivo, okořeníme utřeným česnekem, bobkovým listem, tymiánem a ochutíme citrónovou kůrou. Vložíme na kolečka pokrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, přidáme nasekaná jádra vlašských ořechů, sušené švestky, zázvor, celý pepř, nové koření a hřebíček, osolíme. Necháme pomalu vařit, asi po půl hodině okyselíme lžící octa, zjemníme máslem a zahustíme kůrkou chleba. Necháme pobublávat a mezitím usmažíme světlehnědou jíšku, zalijeme ji červeným vínem, povaříme dohladka, ochutíme lžící švestkových povidel a zahustíme strouhaným perníkem. Hotovou zeleninu propasírujeme do připraveného jíškového základu, do omáčky vložíme porce kapra a 20 minut vaříme, občas zamícháme. Když je ryba měkká, urovnáme ji na mísu, omáčku podle chuti dochutíme, rybu přelijeme a podáváme s pečivem.

 


Vloženo:22. 12. 2003  
http://www.xkuchtik.cz