INGREDIENCE: 1kg černého kořene, 2 lžíce citrónové šťávy, 3/4 l masového vývaru, hrst řeřichy nebo petrželky,2 lžíce drobně rozsekané cibule, 20 g másla, 200 ml smetany,2 žloutky, mletý pepř sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Černý kořen oloupeme a hned vložíme do vody s citrónovou šťávou. Pak jej dáme okapat a nakrájíme na malé kousky. V masovém vývaru jel 15 minut vaříme (v tlakovém hrnci asi 5 minut). Kousky uvařeného kořene necháme okapat, tekutinu zachytíme. Dvě třetiny celkového množství černého kořene s jedním šálkem vývaru, v němž se vařil, rozmixujeme. Zbytek černého kořene překrájíme na 1 cm velké kousky. Řeřichu (nebo petrželku) jemně rozkrájíme. Na kostičky nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme pyré z černého kořene s veškerým vývarem a přivedeme k varu. Smetanu rozšleháme se žloutky, přidáme k ní trochu horké polévky a stále kvedlajíce ji vmícháme do polévky. Ponecháme na malém plameni, polévka se už nesmí vařit. Vložíme do ní kousky černého kořene a prohřejeme je. Polévku osolíme, opepříme. Na talíře rozdělíme jemně krájenou řeřichu nebo petrželku. a zalijeme ji horkou polévkou. Pro slavnostní podání lze polévku, podávanou v miskách, ozdobit kopečkem šlehané smetany.