INGREDIENCE: 200 g rýže,1 l mléka, sul, citrón, 3 velká kyselejší jablka, 3 vejce, 4 lžíce cukru, máslo.
POSTUP PŘÍPRAVY: Mléko necháme vzkypět se solí a citrónovou kůrou, Přidáme propláchnutou a Okapanou rýži a za stálého míchání vaříme 2 minuty. Pak ji necháme na velice mírném ohni asi 30 minut nabobtnat. Vyndáme citrónovou kůru. Rýžovou kaši necháme vychladnout a občas ji promícháme. Do vychladlé rýže přidáme žloutky a cukr. K bílkům přidáme špetku soli a Ušleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do kaše. Máslem vymazanou formu naplníme polovinou rýže a na ni rozdělíme na kousky nakrájená jablka. Přidáme druhou polovinu rýže a povrch uhladíme. Nákyp poklademe kousky másla a zapékáme v předehřáté troubě 45 minut. Hotový horký nákyp posypeme cukrem smíchaným se skořicí. Tip: Místo jablk můžeme použít například švestky, rebarboru nebo angrešt. vypeckované a pokrájené třešně a těsto vlijeme do připravené formy. Vaříme asi hodinu ve vodní lázni, hotový nákyp opatrně z formy vyklopíme.