INGREDIENCE: 1 celer (asi 800 g), 80 g másla 3 drobné cibulky, 1/8 l smetany ke šleháni kousek citrónové kůry z chemicky neošetřeného citrónu, 3/4 l masového vývaru, sůl, mletý POSTUP PŘÍPRAVY: Celer očistíme, opereme, rozkrájíme na dílky, které oloupáme a rozkrájíme na kostky. V 50 g rozpuštěného másla zpěníme na malé kousky krájené oloupané cibulky, přidáme celer a oboje dusíme dozlatova. Přilijeme smetanu, vložíme kousek omyté citrónové kůry a vaříme na malém ohni, dokud celer nezměkne. Pak zeleninu prolisujeme, zalijeme vývarem, přivedeme k varu, osolíme, opepříme a stáhneme z ohně. Žloutek rozšleháme v troše tekutiny a přidáme jej do polévky Veku rozkrájíme na kostičky, které opečeme na zbylém másle. Před podáváním vsypeme do polévky jemně krájenou petrželku. Opečenou veku podáváme zvlášť.