INGREDIENCE: 100 g másla, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, 3/4 l vývaru z bujónové kostky nebo z masa, svazek kopru nebo 1/2 skleničky kopru sterilovaného v octě, kelímek zakysané smetany, šálek mléka, l lžíce mouky, l lžička cukru, sul, ocet.
POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo rozehřejeme v kastrole, vsypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji vlažným bujónem, rozšleháme a přivedeme k varu. Stále mícháme. Když omáčka zhoustne, přidáme silnější stonky kopru svázané nití. Jemné části kopru nakrájíme a zatím necháme zvlášť. Pokud nemáme čerstvý kopr, vlijeme do omáčky sterilovaný kopr v octě. Vaříme mírným varem za občasného promíchání asi půl hodiny. Pak vlijeme opatrně smetanu, aby se nesrazila, a mléko, které, pokud je třeba, ještě zahustíme trochou mouky. Necháme krátce povařit, vsypeme jemně posekaný kopr, vyjmeme svázané stonky a vyhodíme je. Omáčku dochutíme solí, cukrem a popřípadě octem (nebo citrónovou šťávou) a sejmeme z ohně. Můžeme ještě zjemnit lžící másla. Omáčku lze podávat k vařenému hovězímu i k ztraceným vejcím nebo k vejcím vařeným natvrdo.