INGREDIENCE: 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1/2 l vývaru z masa nebo masoxu, kelímek zakysané smetany, svazek čerstvého kopru nebo 3 lžíce sterilovaného kopru v octovém nálevu, 2 vejce, ocet, sůl, cukr, špetka glutasolu.
POSTUP PŘÍPRAVY: Na lehce rozehřáté máslo vsypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji studeným vývarem a za stálého míchání začneme vařit. Přidáme sterilovaný nebo jemně nasekaný čerstvý kopr a vaříme asi 30 minut. Sejmeme z ohně, do omáčky vyklepneme vejce, rozmícháme, přidáme smetanu, dochutíme cukrem, octem, glutasolem, a pokud je třeba, i solí. Omáčku už dále nevaříme. Podáváme ji s vařeným hovězím masem a s houskovými knedlíky nebo s vařenými vejci a brambory. Podobně můžeme připravit i omáčku z hořčice nebo z oloupaných a jemně nakrájených okurek, jimiž nahradíme kopr. Hořčicovou i okurkovou omáčku podáváme k vařenému hovězímu nebo vepřovému masu.