INGREDIENCE: 2 lžíce másla a 3 lžíce oleje, 2 cibule, 3 lžíce hladké mouky, 1/2 lžičky tymiánu, 1/2 lžičky bazalky, špetka skořice a špetka papriky, 3 lžíce zmrazené kořenové zeleniny, 3/4 l vývaru z bujónové kostky, šálek kečupu nebo rajského protlaku (1,5 dl), l lžíce cukru, sůl, l lžíce másla.
POSTUP PŘÍPRAVY: Na másle a lžíci oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, vmícháme mouku a usmažíme žlutou cibulovou jíšku. Přidáme koření, kořenovou zeleninu, promícháme a zalijeme vývarem. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme nejméně půl hodiny na velmi mírném ohni. Občas promícháme. Ke konci varu vmícháme kečup nebo protlak a omáčku buď propasírujeme, nebo rozmixujeme. Pak dochutíme cukrem a solí, necháme projít varem a doplníme máslem. Omáčku podáváme k vařenému hovězímu masu nebo k smaženým šištičkám z mletého masa. Jako přílohu volíme buď houskové knedlíky, nebo těstoviny.