INGREDIENCE: 600g očištěné růžičkové kapusty, 50g másla nebo rostlinného tuku, 1/2 l vývaru (i z masoxu), 200 g mortadely (příp. veronského nebo jiného podobného salámu), sůl, čerstvý mletý pepř, muškátový oříšek, 200 g kysané kremovité 18% smetany.
POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo nebo tuk rozehřejeme v kastrolu a podusíme na něm polovinu množství růžičkových kapustiček. Zalijeme je vývarem a zakryté pokličkou vaříme na mírném ohni asi 15 minut. Mezitím rozkrájíme salám na proužky. Vývar s uvařenými kapustičkami nalijeme do mixéru a rozmixujeme (nebo kapustičky propasírujeme do vývaru přes síto). Dáme znovu na plamen, vložíme zbývající kapustičky a necháme je 10 minut mírně vařit. (K dodatečnému vložení do polévky ponecháme stranou kapustičky nejmenší velikosti). Pak do polévky vložíme nakrájený salám a teprve pak polévku osolíme, opepříme, ochutíme špetkou strouhaného muškátového oříšku. Nakonec vmícháme kysanou smetanu a necháme ji za stálého kvedlání s polévkou spojit - na velmi mírném ohni a krátce. Podáváme s opečenými kostkami staršího chleba.