INGREDIENCE: 50 g másla, l cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1/4 l vývaru z bujónové kostky s houbovou příchutí, 3 dl mléka, 5 lžic smetany nebo šlehačky, 200 g žampionů, sůl, l lžíce másla, 1/2 lžičky drceného kmínu, petrželka.
POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrole rozehřejeme máslo, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, osmahneme ji dožluta, vmícháme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem z kostky a mlékem, dobře rozšleháme a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme na mírném plameni půl hodiny. Občas promícháme. Mezitím na másle dusíme na plátky nakrájené žampiony, osolíme je a mírně okořeníme drceným kmínem. Občas promícháme, a když se vydusí stává, kterou pustily, vložíme je do vařící se omáčky. Omáčku dochutíme smetanou, podle potřeby ji přisolíme a přidáme jemně pokrájenou pažitku. Podáváme jako samostatný pokrm s brambory nebo jako přílohu k vařenému telecímu masu.