INGREDIENCE: 100 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 1/2 l mléka, 1 cibule, talířek žampionů, sůl, špetka pepře, l lžíce nasekané pažitky, 2 lžíce nasekané petrželky. POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrůlku rozehřejeme máslo, osmažíme ne něm jemně nasekanou cibuli, vsypeme mouku a usmažíme světlou cibulovou jíšku. Zalijeme ji mlékem, rozšleháme a přivedeme k varu. Osolíme, okořeníme, vmícháme na plátky nakrájené žampiony a po lžíci nasekané pažitky a petrželky. Velmi zvolna vaříme 30 minut. Pak omáčku rozmixujeme nebo propasírujeme přes cedník a dochutíme zbytkem nasekané petrželky. Omáčku můžeme podávat k vařenému masu nebo k dušeným houbám.