xkuchtik.cz

 

CHLEBOVÁ POLÉVKA SE ZELENINOU A VEJCI.

 

INGREDIENCE: 4-6 krajíčků suchého chleba nebo celá patka, 1 větší mrkev, 1/4 kapusty, kousek celeru, 1 vetší cibule, 2 lžíce sádla, hovězí vývar (nebo vývar z masoxu), muškátový květ a zázvor, 1 -4 vejce, pažitka. POSTUP PŘÍPRAVY: Pokud máme chléb v krajačkách, předem je na sádle osmažíme dozlatova. Je-li zbytek ve větším kousku, pak jej dáme hned do hrnce, zalijeme vodou a přidáme dobře očištěnou zeleninu. Máme-li vývar, použijeme vývar. Oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na sádle a přidáme do polévky povařit. Rozvařený chléb prolisujeme, zeleninu nakrájíme nadrobno a vše okořeníme solí, muškátovým květem a zázvorem, Jestliže jsme na polévku neměli vývar z hovězího masa, přidáme i masox. Dříve se pro každého stolovníka vhodilo ještě 1 vejce a nechalo se v polévce srazit. Dnes dáme jen jedno vejce, které předem dobře rozšleháme.Polévku můžeme doplnit i jemně krájenou pažitkou.

 


Vloženo:26. 12. 1999  
http://www.xkuchtik.cz