INGREDIENCE: 1 menší skopová kýta (může být i vykostěná), 100g slaniny, 100-200 g uzeného jazyka nebo uzeného masa, 1 lžíce másla, 200g sterilovaných okurek, 2 cibule, 200g kořenové zeleniny - mrkve, celeru i petržele, 3 zrnka pepře, 2 hřebíčky, 2 stroužky česneku, 1 bobkový list, sůl 2 lžíce másla a mouky na jíšku. POSTUP PŘÍPRAVY: Skopovou kýtu dobře odblaníme a popřípadě zbavíme tuku. Nožem nebo protýkací jehlou uděláme v mase otvory a protýkáme polovinou slaniny nakrájené na hranolky uzeným jazykem nebo uzeným masem i okurkami, Pak teprve na povrchu dobře osolíme a potřeme máslem. Na pekáč dáme druhou polovinu krájené slaniny, rozškvaříme ji a vložíme na ní kýtu. Přidáme pečlivě očištěnou a na kolečka nakrájenou zeleninu a cibuli, veškeré koření, osolíme, podlijeme vodou a zpočátku přikryté dusíme na plotně. Asi za hodinu dáme do trouby, pokličku nebo vrchní část pekáče sejmeme a pečeme doměkka. Během pečení obracíme. Přiléváme vodu nebo vývar, aby se zelenina ani maso nepřipálily. Mezitím připravíme ze dvou lžic másla a dvou lžic mouky světlou jíšku, zředíme ji a povaříme s vodou nebo vývarem. Měkké maso pak vyjmeme ze zeleninového základu, šťávu prolisujeme do jíšky, ještě povaříme a podle chuti dokořeníme. Maso vykostíme, nakrájíme na porce a podáváme s rýží nebo houskovým knedlíkem.