INGREDIENCE: 1/2 brokolice (nebo l větší růžice) Zálivka: 2 lžíce citrónové šťávy, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky soli, 2 lžíce oleje, 3 lžíce vývaru z brokolice.
POSTUP PŘÍPRAVY: Brokolici namočíme na 15 minut do slané vody, aby vyplaval případný hmyz, poté ji omyjeme pod studenou vodou, vložíme do vařící vody a 4-5 minut povaříme. Vyjmeme ji, necháme okapat, rozdělíme na růžičky a vložíme do mísy. Ve vývaru rozmícháme sůl, pepř, citrónovou šťávu a olej (vývaru můžeme přidat víc) a vzniklou zálivkou brokolici přelijeme. Brokolici můžeme kombinovat s květákem, květák však musíme vkládat do vařící vody dříve a vařit jej o 10 minut déle (celkem asi 15 minut). Chuťovku můžeme doplnit vejcem uvařeným natvrdo a nasekaným na kousky, na nudličky nakrájenou šunkou, vařeným či pečeným kuřecím masem nakrájeným na kostičky, můžeme přidat i nahrubo nastrouhaný ementál apod.