INGREDIENCE: 10 větších cibulí, l lžíce másla, l vrchovatá lžíce hladké mouky, 400 g mletého vepřového nebo telecího masa, l rohlík, trochu mléka, l vejce, 50 g tence nakrájené slaniny, pepř, sůl, vývar z masoxu, strouhanka na zahuštění.
POSTUP PŘÍPRAVY: Cibule oloupeme a vložíme do vařící vody. Povaříme asi 5 minut, pak vyjmeme a necháme okapat. Vršky cibulí odřízneme, abychom mohli lžičkou část vnitřku vydlabat a aby se do cibule vešla nádivka.
Příprava nádivky: Slaninu nakrájíme na proužky, rozškvaříme, vhodíme na ni velmi jemně nakrájenou cibuli a osmahneme ji dorůžova. Přidáme maso, vymačkaný, předem v mléce namočený rohlík, vejce, sůl, pepř a dobře vymíchanou směs podle potřeby zahustíme strouhankou. Lžičkou vykrajujeme kousky nádivky, naplníme s ní vnitřky cibulí a naskládáme je do vymaštěného pekáčku. Podlijeme trochou vývaru z masoxu, přikryjeme pokličkou nebo alobalem a dusíme. Koncem dušení sejmeme poklici nebo alobal a mírně osmahneme. Upečené cibule vyjmeme, vypečenou šťávu odpaříme na tuk, zasypeme ji moukou, osmahneme, zalijeme vývarem, promícháme a povaříme. Podáváme s vařenými brambory, s chlebem či pečivem a zeleninovým salátem.