INGREDIENCE: 700 g růžičkové kapusty, 6 lžic vody, l cibule, 150 g prorostlé slaniny, 250 g rajčat, sůl, pepř, 100 g tvrdého sýra.
POSTUP PŘÍPRAVY: Růžičky očistíme, omyjeme a košťál nakrojíme do kříže. Uvaříme v osolené vodě. Mezitím oloupeme a najemno nakrájíme cibuli. Slaninu rozkrájíme na tenké proužky. Obojí dáme do dostatečně velké nádoby a nezakryté dusíme asi 5 minut. Rajčata přelijeme vroucí vodou, oloupeme, nakrájíme na kostičky a odstraníme jadérka. Růžičky kapusty necháme okapat a s rajčaty přidáme k cibuli se slaninou. Dochutíme solí a pepřem a posypeme jemně nastrouhaným sýrem. Pokrm vložíme do vyhřáté trouby a nezakryté gratinujeme, dokud se sýr neroztaví a nezezlátne.