xkuchtik.cz

 

BULHARSKÝ SALÁT

 

INGREDIENCE: 250 g balkánského sýra, 2 cibule, 5 rajčat, l salátová okurka, 6 až 8 paprik (podle velikosti), 3 lžíce oleje, sůl, pepř. Rajčata spaříme nebo je ponoříme na minutu do vařící vody, vyjmeme je, sloupneme slupku a nakrájíme je na kousky. Papriky rozkrojíme, vyjmeme semena a žebra a nakrájíme je na nudličky. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Pokud mají cibule ještě zelenou nať, nakrájíme ji na kroužky a použijeme do salátu rovněž. Mladou jemnou okurku neoloupeme a nakrájíme ji na kostičky i se slupkou. Můžeme použít i velmi mladou cuketu. Větší okurky však oloupeme, aby byl salát jemnější. Zeleninu osolíme, pokapeme olejem a mírně opepříme a nakonec zasypeme jemně nastrouhaným balkánským sýrem. Podáváme vychlazené na talířcích. Bulharský salát můžeme připravovat z různých poměrů zeleniny, podle toho, co se nejdříve urodí. Z počátku letních měsíců dáváme nejvíce okurek, později více rajčat a ke konci léta tvoří většinu zeleniny papriky. Pokud máme rádi více tekutiny, můžeme přidat i Zálivku z vody, octa a soli. Cukr většinou nikdy nepřidáváme. Ale i bez použití zálivky je šťávy dost, protože zelenina po osolení šťávu pustí v hojné míře. Posypeme-li tento salát strouhanou Nivou, dostaneme opět jinou, zajímavou chuť. Tyto bulharské domácí saláty, v restauracích podávané jako šopské, jsou velmi oblíbenou přílohou k letní večeři, tvoří součást studených stolů na zahradních slavnostech a můžeme je podávat i jako osvěžující předkrm.

 


Vloženo:10. 5. 2013  
http://www.xkuchtik.cz