INGREDIENCE: 1 konzerva tuňáka v oleji nebo vlastní šťávě, 3 vejce vařená natvrdo, 1 cibule, 1 paprika kapie, 1 zelená paprika, pažitka, l jablko, citrónová stává, l menší mrkev, 3 kyselé okurky, 100 g majolky, špetka pepře, 1/2 lžičky glutasolu (nebo soli), několik kapek sójové omáčky a worcesterské omáčky.
POSTUP PŘÍPRAVY: Tuňáka vyjmeme z konzervy, nálev slijeme, ale nepoužijeme. Přidáme velmi jemně nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájené papriky a okurky, nastrouhané jablko a mrkev, ihned pokapané citrónem, nasekanou pažitku a vše ochutíme pepřem, glutasolem, sójovou a worcesterskou omáčkou, promícháme a spojíme majolkou. Necháme v chladu krátce rozležet a podáváme bud jako pomazánku na chlebíčky (které však nejprve potřeme máslem), nebo v misce s pečivem jako lahodný salát. Chlebíčky můžeme ozdobit plátkem vejce a olivou a salát obložit na dílky nakrájenými rajčaty.