PIZZA- ZÁKLADNÍ TĚSTO I.
INGREDIENCE: 250 g hladké mouky, 15 g droždí, l lžička cukru, 2 lžíce oleje, 1/2 šálku vlažné vody nebo mléka, špetka soli.
POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka nebo rozdrobíme droždí, přidáme cukr a na teplém místě necháme vzejít. Mezitím do mísy prošijeme mouku, osolíme, vmícháme olej a vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Posypeme je moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teple vykynout. Dávka stačí na l kulatou formu.
PIZZA - ZÁKLADNÍ TĚSTO II.
INGREDIENCE: 250 g hladké mouky, 15 g droždí, l lžička cukru, 2 lžíce oleje, l dl vlažné vody, 1/2 lžičky soli, 2 lžíce mléka.
POSTUP PŘÍPRAVY: Do hrnečku s vlažným mlékem rozdrobíme droždí, přidáme cukr a necháme vzejít kvásek. Mouku prošijeme do mísy, osolíme, přidáme kvásek a přilijeme vodu a olej. Vypracujeme vláčné, nelepivé těsto a lehce posypané moukou necháme vykynout. Dávka stačí na l kulatou formu.
PIZZA - ZÁKLADNÍ TĚSTO III.
INGREDIENCE: 500 g polohrubé mouky, 10 g droždí, sůl, 20 g cukru, 2 dl vody, l vejce.
POSTUP PŘÍPRAVY: Z rozmačkaných kvasnic, trochy vlažné vody, soli a cukru připravíme kvásek, který na teplém místě necháme vykynout. Mezitím do mísy prošijeme mouku. Potom přidáme do mouky vzešlý kvásek, vejce, zbytek vody a vypracujeme hladké těsto. Těsto lehce posypané moukou necháme vykynout na teplém místě. Dávka stačí na l plech.
PIZZA - ZÁKLADNÍ TĚSTO IV.
INGREDIENCE: 500 g polohrubé mouky, 20 g droždí, 2 lžíce mléka, l lžička cukru, l lžička soli, 2,5 dl vlažné vody, 1-2 lžíce oleje.
POSTUP PŘÍPRAVY: Do hrnečku s vlažným mlékem rozdrobíme droždí, přidáme cukr a l lžíci mouky a necháme vzejít kvásek. Zbylou mouku prošijeme do mísy, osolíme, přidáme kvásek a přilijeme po částech vodu. Vypracujeme vláčné, nelepivé těsto, které dáme do mísy, a celý jeho povrch potřeme olejem (to je důležité pro správné a rychlé kynutí). Necháme vykynout na teplém místě. Toto těsto je velmi chutné, pokud se pizza konzumuje ještě teplá. Do druhého dne ztvrdne. Dávka je určena na jeden plech.
PIZZA - ZÁKLADNÍ TĚSTO V.
INGREDIENCE: 300 g polohrubé mouky, 20 g droždí, l lžička kypřícího prášku do pečiva, trochu soli, 4 lžíce oleje, l vejce, 2 dl vody, špetka cukru.
POSTUP PŘÍPRAVY: Droždí rozmícháme s cukrem a 2 lžícemi vlažné vody. Necháme ho vykynout a potom přidáme do mouky předem promíchané s práškem do pečiva. Přidáme tuk, vejce, sůl a vlažnou vodou v míse zaděláme hladké těsto jako na koláče. Necháme ho na teplém místě vykynout. Dávka stačí na l kulatou formu.
PIZZA - ZÁKLADNÍ TĚSTO VI.
INGREDIENCE: 250 g hladké mouky, l dl mléka, 50 g másla, l vejce, 1 lžička soli, 2 lžičky kypřícího prášku.
POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku prošijeme do mísy, osolíme a vmícháme kypřiči prášek. Vejce rozmícháme v mléce a spolu se změklým máslem přidáme k mouce. Vypracujeme hladké těsto, které necháme před použitím ještě asi 1/4 hodiny odpočinout. Dávka stačí na l kulatou formu.
PIZZA - ZÁKLADNÍ TĚSTO VII.
INGREDIENCE: 250 g hladké mouky, l lžička kypřícího prášku do pečiva, 1/2 lžičky soli, 2 lžíce oleje, 150 ml mléka, 2 vejce, tuk na vymazání formy.
POSTUP PŘÍPRAVY: Do mouky vmícháme prášek do pečiva, sůl a olej. Přidáme mléko a vejce. Vypracujeme hladké těsto, které upravíme do vymazané formy. Dávka stačí na l kulatou formu.
PIZZA - ZÁKLADNÍ TĚSTO VIII.
INGREDIENCE: 500 g hladké mouky, 250 g másla, l bílý jogurt, mouka na vyválení.
POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo, mouku a jogurt zpracujeme na hladké těsto. Necháme ho nejméně 30 minut v chladu odpočinout. Pak těsto rozválíme a upravíme do formy. Dno několikrát propíchneme vidličkou. Dávka je určena na jeden plech.