I když ruský, u nás již zdomácněl POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí a vepřové maso a drobně rozsekané kosti se dobře omyjí ve studené vodě, dají do hrnce, zalijí studenou vodou a uvedou do varu. Zvolna vaříme. Přidáme sůl, nové koření, bobkový list, cibuli, polovinu očištěné zeleniny a vaříme do změknutí. Zeleninu a maso vyndáme dřív, hovězí maso necháme vařit déle. Po vyjmutí hovězího masa vývar procedíme, přidáme druhou polovinu očištěné zeleniny, nakrájené hlávkové zelí, oloupané a na kostičky nakrájené brambory, rajčata, oloupaný citrón, cukr, mletou papriku a vmícháme mouku rozmíchanou ve smetaně. Společně vaříme doměkka. Zvlášť si uvaříme na kostičky nakrájenou červenou řepu, vložíme do polévky a dochutíme. Můžeme přidat i na kostičky nakrájenou a rozškvařenou slaninu. Boršč má typickou nakyslou a lehce navinulou chuť. Navrch můžeme do každé porce vložit kopeček ušlehané šlehačky.