INGREDIENCE: 1,5 l vody, 500 g brambor, 200 g kořenové zeleniny ( mrkev, celer, petržel), l cibule, kousek kapusty, 50 g čerstvých hřibů (nebo sušené předem na močené), 70 g másla nebo sádla, 50 g hladké mouky, sůl, 4 stroužky česneku, špetka majoránky.
POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou zeleninu (mrkev, celer, petržel, kousek kapusty a cibule) nakrájíme na kostičky a podusíme na 20 g másla. V hrnci rozpustíme zbytek tuku, přidáme mouku a uděláme jíšku. Rozředíme ji studenou vodou mícháním metlou na sníh. Pak ji chvíli povaříme, přidáme zeleninu, nakrájené čerstvé houby, sůl, na kostičky pokrájené brambory. Vaříme až jsou zelenina i brambory měkké. Nakonec přidáme česnek a špetku majoránky.