INGREDIENCE: 500 g drůbežího masa (kuře, slepice, krůta), 150 g mrkve, 50 celeru, 50 g petržele, 1 cibule, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 1 dl sladké smetany, 1 žloutek, muškátový květ, sůl, zelená petrželka, 2 l vody.
POSTUP PŘÍPRAVY: Drůbeží maso uvaříme doměkka v osolené vodě, do níž jsme přidali očištěnou zeleninu a cibuli. Polévku přecedíme, maso vykostíme, zbavíme kůže a rozmixujeme. Rozmixované maso dáme do polévky a její obsah doplníme na 1 l. Z 50 g másla a 50 g hladké mouky připravíme světlou jíšku, kterou zahustíme polévku. Necháme provařit a před podáváním do ní zakvedláme 1 dl smetany a 1 rozmíchaný žloutek. Nakonec okořeníme muškátovým květem a přidáme jemně nasekanou zelenou petrželku, nakrájenou vařenou zeleninu a podáváme.