INGREDIENCE: 400g čerstvých, pokud možno menších žampiónových kloboučků, 2 lžíce citrónové šťávy a oleje, sůl, asi 3 vejce, lžíce škrobové moučky, 6 lžic strouhanky, 2 lžíce spařených, sloupnutých a jemné nastrouhaných mandli a olej na smažení. (Nemáme-li čerstvé žampióny, můžeme použít žampióny sterilované.) POSTUP PŘÍPRAVY: Čerstvé žampiónové kloboučky sloupneme, dáme je do misky, trochu osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a olejem a necháme je v chladničce asi hodinu marinovat. Vejce rozklepneme do hrníčku, osolíme a vidličkou rozšleháme. Škrobovou moučku, prosátou strouhanku a nastrouhané mandle promícháme. Nyní žampióny smažíme v rozšlehaných vejcích, obalíme ve směsi s mandlemi a ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje a vyšší teplotou je do zlatožluta vysmažíme. (Asi 5 minut.) Smažené žampióny rozdělíme na 4 porce, urovnáme na skleněné talířky a zapícháme do nich barevná bodýlka. Příloha: tatarská omáčka a slané loupáčky nebo tyčinky z lístkového těsta. Výborný zákusek k bílému vínu.