INGREDIENCE: 600g čerstvých žampiónů, 2 dl husté bešamelové omáčky, 4 lžíce smetany, sůl, nepatrné muškátového květu, trochu mletého pepře, pokud možno bylého, a asi 40 g másla.
POSTUP PŘÍPRAVY: Žampióny omyjeme, osušíme, kloboučky sloupneme a syrové žíněným sítem protřeme. Protlak dáme do větší pánve, přidáme bešamelovou omáčku, smetanu, sůl, koření a na ohni za stálého míchání asi 6 až 8 minut podusíme. Potom kaši z ohně odstavíme, přidáme rozpuštěné máslo a dobře vyšleháme.Obměna: Místo žampiónů můžeme také použít klobouky kozáků, které však nejdřív bud ve vývaru, připraveném z kostky masoxu, krátce povaříme, anebo na kousky nakrájené na másle podusíme a pak je teprve sítem protřeme. Další postup se nemění. Kaši podáváme jako přílohu k některým masitým minutkám, např. k telecím nebo krůtím řízkům, k medailónkům z telecího masa apod., anebo ji podávám s vařenými brambory a zeleninovým salátem.