INGREDIENCE: 600g čerstvých tvrdších hub (žampióny hřiby pravé nebo houby hřibovité i jiné houby, zvláště ve směsi), 80g slaniny nebo 60g másla, 80g cibule, lžíce jemné rozsekané petrželky, sůl, mletý pepř, 1 žemle, 1/8 l mléka a 1 žloutek, popř, trochu bílého přírodního vína.
POSTUP PŘÍPRAVY: Houby nahrubo umeleme. V širším kastrole rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu nebo rozehřejeme máslo, necháme v něm zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli a jemné rozsekanou petrželku, pak přidáme umleté houby, osolíme, opepříme a za občasného míchání dusíme. (Některé houby při dušení pustí mnoho šťávy, proto houby před přidáním dalších přísad dusíme tak dlouho, až se šťáva vydusí.) Ostrouhanou, rozkrájenou, v mléce namočenou a dobře vymačkanou žemli protřeme sítem, přidáme k podušeným houbám současné s čerstvým žloutkem, dobře promícháme a dusíme dále, až směs zhoustne. Je-li hašé příliš husté, rozředíme ho lžící bílého vína. Obměna: Houbové hašé můžeme také ochutit 2 stroužky utřeného česneku. Houbové hašé používáme hlavně jako náplně nebo nádivky a dále jako teplé pomazánky na horké topinky; nebo houbové hašé upravíme na čtyři talíře a každou porci obložíme sázeným vejcem a jako přílohu podáváme vařené nové brambory.