INGREDIENCE: 1 1/2 kg vepřové hlavy, 250 g vepřových plic, 250 g vepřových jater, 250 g vepřového bůčku, 500 g žemlí, 1 l vývaru z masa, třený česnek, mletý pepř, mleté nové koření, majoránka, škvařené sádlo, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: V mírně osolené vodě uvaříme dobře očištěnou a opláchnutou vepřovou hlavu, plíce a bůček. Maso uvaříme tak, aby bylo tužší. Plíce uvaříme zvolna doměkka. Potom vykostíme bůček, vepřovou hlavu a společně s plícemi nadrobno nasekáme. Očištěná a opláchnutá vepřová játra najemno semeleme a promícháme se žemlí namočenou ve vodě a před použitím dobře vymačkanou. Potom k žemli s játry přidáme rozsekané maso, ochutíme kořením a solí, přidáme procezený vývar z masa a vše dobře promícháme. Vše ještě dochutíme. Takto připravený prejt dáme do sádlem vymaštěného pekáče a zvolna pečeme. Jako přílohu podáváme vařené brambory a kysané zelí. Podobně jako jitrnicový prejt, který nám ve své podstatě nahradí štíhlé jitrnice, zhotovíme namísto baculatých jelítek.