xkuchtik.cz

 

SVATEBNÍ KNEDLÍČKOVÁ POLÉVKA.

 

INGREDIENCE: 1 kg libového hovězího žebra, 2 mrkve, 1 celeru, 2 petržele, 1 cibule, sůl, pepř, špetka muškátového květu, 2 zrnka nového koření, 2,5 l vody.

POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté hovězí žebro vložíme do studené vody do tlakového hrnce, přidáme kořenovou zeleninu, cibuli, sůl a koření, uzavřeme a vaříme 1 hodinu. Poté hrnec sejmeme z ohně, necháme klesnout tlak, otevřeme, maso vyndáme a vývar scedíme. Přelijeme do obyčejného hrnce, doplníme vodou asi na 2 litry, kořenovou zeleninu rozkrájíme na kousky a vložíme do vývaru, podle chuti přisolíme nebo přidáme maso a přivedeme do varu. Do vařící polévky vkládáme knedlíčky, které jsme mezitím připravili. Vaříme je asi 16 minut. Rozkrojením zjistíme, zda už jsou knedlíčky uvařeny.
Knedlíčky: 200 g játrové zavářky nebo 200 g čerstvých jater, 1 lžíce másla, 1 vejce, trochu soli, špetka pepře, stroužek česneku, (podle chuti 1 lžičky majoránky, strouhanka, petrželka. Máslo utřeme s vejcem, solí, pepřem, nastrouhaným česnekem, majoránkou a zavářkou nebo naškrábaným játry. Zahustíme strouhankou a rukou tvoříme malé knedlíčky. Srovnáme je na prkénko, a než se polévka začne vařit, necháme je trochu oschnout. Pak je vhodíme do vařící se polévky, zamícháme a uvaříme. Nakonec polévku dochutíme nasekanou petrželkou.

 


Vloženo:7. 3. 2007  
http://www.xkuchtik.cz