INGREDIENCE: 1 a 1/2 l vývaru z masoxu nebo bujónové kostky 2 lžíce másla, šálek mléka, 100 g ovesných vloček, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky, špetka pepře, špetka muškátového květu, 1 lžičky polévkového koření Vitana, petrželka.
POSTUP PŘÍPRAVY: Vločky propláchneme na sítě vodou, vložíme do hrnce, zalijeme studeným vývarem nebo vodou s kostkou masoxu a vaříme asi půl hodiny. Mezitím na pánvičce rozehřejeme máslo, vsypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Přidáme ji k vařícím vločkám, prošleháme a společně vaříme ještě asi 15 minut. Ke konci varu přilijeme mléko (nebo sladkou smetanu), ochutíme pepřem, muškátem a podle potřeby i solí, a pokud chceme polévku velmi hladkou, rozmixujeme ji. Znovu přivedeme k varu, dochutíme polévkovým kořením a jemně nasekanou petrželkou. Pokud chceme mít polévku hustší, vmícháme jedno rozšlehané vejce.