INGREDIENCE: 300 g brambor, 1 mrkev, 1 petržel, 1 celeru, 1 list kapusty, 1 pórek, 2 stroužky,česneku, hrst sušených hub nebo několik čerstvých, 2 lžíce sádla, 2 lžíce hl. mouky, 1 masox, 1 lžičky kmínu, pepř, sůl, 1 lžičky majoránky, petrželová a celerová nať.
POSTUP PŘÍPRAVY: Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky Cibuli nakrájíme nadrobno, vhodíme na rozehřáté sádlo a osmahneme. Přidáme zeleninu a rovněž ji trochu osmahneme. Vsypeme mouku, promícháme, zalijeme vodou, přidáme houby, na kostky nakrájené brambory, kmín, masox a vaříme za občasného promíchání asi půl hodiny. Pokud jsou brambory i zelenina měkké, polévku dochutíme majoránkou, česnekem, solí a pepřem a doplníme Zelenými natěmi. Do polévky můžeme dát vařit vepřové koleno nebo kousek uzeného žebra, stačí i jen na kostičky nakrájený a na sádle opečený salám. V Podkrkonoší bramboračku doplňují smetanou a octem, jinde ji ochucují paprikou nebo doplňují vaječnými nočky.