INGREDIENCE: 250g bílých fazolí, 200 g prorostlé slaniny, 1 cibule 250 g bílého zelí, 1 nasekaný stroužek česneku, špetka tymiánu, 1 bobkový list, 800 ml bujónu, 1 mrkev, 1 malý pórek, kousek celeru, 50 g brambor, sůl, pepř, 1 lžíce nasekané zelené petrželky.
POSTUP PŘÍPRAVY: Fazole předem namočíme do vody na 6 hodin. Slaninu dáme vyvařit na 5 minut do vod a potom ji necháme na talíři okapat. Cibuli a bílé zelí nakrájíme na tenké proužky a dáme do hrnku spolu s fazolemi, slaninou, česnekem, tymiánem a bobkovým listem, zalijeme bujónem a dáme vařit na 1 hodiny. Mrkev pokrájíme na proužky, pórek na kolečka, brambory na kostky. Zeleninu dáme do polévky, dochutíme solí a pepřem a vaříme ještě půl hodiny Slaninu drobně pokrájíme a přidáme do polévky. Nakonec polévku ozdobíme petrželkou.