INGREDIENCE: 250 g bílého chřestu, 1 lžičky soli, 1 lžíce másla nebo margarínu, 1 lžička Solamylu, 140 g sladké smetany, mletý bílý pepř, 4 lístky bazalky.
POSTUP PŘÍPRAVY: Chřest oloupeme a příčně rozpůlíme. Špičky chřestu vaříme asi 1/2 hodiny přibližně v 1 litru vody se solí a trochou tuku tak, aby byl chřest pevný na skus. Slijeme a vodu, ve které se chřest vařil, si schováme. Syrové konce chřestu pokrájíme na malé kousky. Zbývající tuk rozehřejeme v hrnci a chřest v něm necháme zpěnit. Zalijeme vodou z chřestu a při malém ohni necháme polévku vařit. Solamyl rozkvedláme s dobrou polovinou smetany a směs vmícháme do polévky. Polévku přivedeme k varu, propasírujeme a podle chuti ještě dokořeníme. Zbývající smetanu našleháme tak, aby byla hodně tuhá. Posekáme lístky bazalky a vmícháme do smetany Krémovou chřestovou polévku naservírujeme do zahřátých polévkových misek, vložíme do nich špičky chřestu a navršíme na ně bazalkovou smetanu.