INGREDIENCE: 1,5 l vývaru z masoxu, 1 nožička klobásy, 100 g prorostlého bůčku, 1 párek, 1 velká cibule, 5 brambor, 1 lžička sladké papriky, 3 lžíce kysaného zelí, 2 lžíce hl. mouky, 1 paličky česneku, sůl, pepř.
POSTUP PŘÍPRAVY: Bůček pokrájíme na kostičky a rozškvaříme. Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme ji dozlatova. Vsypeme mouku, osmažíme ji, odstavíme z plotny, vsypeme papriku a už jen promícháme. Jíšku zalijeme vývarem z masoxu, vložíme zelí (pokud je příliš kyselé, propláchneme ho) a vaříme asi 30 minut. Často promícháváme. Ke konci varu přidáme na kostičky pokrájené brambory (můžeme je uvařit i zvlášť), na kolečka nakrájenou klobásu a párek a vaříme, až jsou brambory měkké. Pak polévku dochutíme solí a pepřem, vmícháme utřený nebo na plátky nakrájený česnek a už nevaříme. Polévku můžeme doplnit nasekanou petrželkou nebo pažitkou, špetkou majoránky nebo čerstvým libečkem.