INGREDIENCE: 400 g kysaného zelí, 300 g předního hovězího masa, 100 g slaniny, 1 klobása, 5 cibulí, 2 sterilované okurky , 3 lžíce oleje, 2 l vývaru z masoxu nebo z kostí, 3 lžíce kečupu, 3 stroužky česneku, 1 lžíce mleté papriky, 1 lžička kmínu, sůl, pepř.
POSTUP PŘÍPRAVY: Ve větším hrnci rozškvaříme na oleji nakrájenou slaninu, osmahneme na ní nakrájenou cibuli, vmícháme papriku (můžeme přidat i trochu pálivé) a zalijeme vývarem. Přidáme na plátky nakrájené maso, proprané a překrájené kysané zelí, kmín a kečup, sůl a pepř a zvolna vaříme asi 1 hodinu, až je maso i zelí měkké. Nakonec přidáme strouhaný sýr nebo utřený česnek, na plátky nakrájenou a opečenou klobásu a na kostičky nakrájené sterilované okurky Necháme znovu přejít varem, dochutíme a můžeme podávat.