INGREDIENCE: 2 l vod, 1 l kyselé smetany, 1 velká cibule, 3 lžíce hladké mouky , 2 lžíce másla, 2 lžíce oleje, 6 brambor, 2 lžíce octa, 2 lžíce sterilovaného kopru (nebo svazeček čerstvého, jemně nakrájeného), 1 lžičky drceného kmínu, 1 kostka masoxu, sůl, 4 čerstvá vejce.
POSTUP PŘÍPRAVY: Olej a máslo rozehřejeme v hrnci, přidáme jemně nakrájenou cibuli a osmahneme ji, vmícháme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji vodou, přidáme masox, kmín a necháme povařit. Pak přidáme na kostičky nakrájené brambory, povaříme je a vmícháme ocet, kopr a opatrně přiléváme smetanu, aby se nesrazila, ale dohladka rozmíchala. Polévku dochutíme a na každý talíř položíme zastřené vejce (vejce rozklepneme do vařící okyselené a oselené vody a povaříme 5 minut), zalijeme je polévkou á podáváme.