xkuchtik.cz

 

BRAMBOROVÁ POLÉVKA S HOUBAMI.

 

INGREDIENCE: 5 středních brambor, 100 g krup, 1 velká cibule, 1/2 lžičky drceného kmínu, 1/2 lžičky pepře, hrst sušených hub předem namočených ve vodě, 2 lžíce sádla, 5 stroužků česneku, 1 kostka masoxu, 1 lžíce nasekané celerové a 1 lžíce petrželové natě, kousek točeného salámu (nebo vařené uzené koleno), sůl, 2 lžíce oleje a 2 líce hladké mouky.

POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a zalijeme studenou vodou. Kroupy (nebo krupky) propláchneme studenou vodou, zalijeme v hrnci tak, aby byly potopeny, a za občasného promíchání povaříme doměkka asi 40 minut. Cibuli nakrájíme a osmahneme na sádle, přidáme na kostičky nakrájený točený salám (nebo jinou uzeninu), půl sáčku zmrazené kořenové zeleniny, zalijeme vodou, přidáme masox, namočené houby a připravené brambory a za občasného promíchání uvaříme doměkka. Z oleje a mouky usmažíme světlou jíšku, polévku zahustíme, promícháme a povaříme. Dodáme uvařené a propláchnuté kroupy, dochutíme solí, pepřem, nasekanou petrželkou a celerovou natí, ještě krátce povaříme a podáváme. Pokud použijeme maso z vepřového kolínka, nakrájíme ho na kousky a vložíme do polévky před koncem varu, aby se jen prohřálo. Bramborovou polévku připravujeme i z čerstvých hub, které pokrájíme a na tuku s osmahlou cibulí opečeme. Pak ještě povaříme v polévce

 


Vloženo:5. 1. 2004  
http://www.xkuchtik.cz