xkuchtik.cz

 

VÁNOČNÍ RYBÍ POLÉVKA II.

Na Štědrovečerní stůl.

 

INGREDIENCE: 2 hlavy z kapra, 2 porce z ocasu, 2 cibulky, 1 lžičky pepře, 1 bobkový list, 1 sáčku zmrazené kořenové zeleniny, malá konzervička sterilovaného hrášku nebo 3 lžíce zmrazeného, mlíčí a jikry z ryby, 3 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, špetka muškátového květu, sůl.

POSTUP PŘÍPRAVY: Z kapřích hlav odstraníme žábry a oči, omyjeme je a zalijeme vodou. Přidáme bobkový list, pokrájenou cibuli a sůl a vaříme asi 20 minut. Pak hlavy vyndáme a vývar scedíme a necháme v teple. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme kořenovou zeleninu a osmahneme ji dožluta. Vmícháme mouku, krátce ji osmahneme i se zeleninou, zalijeme vodou a vývarem z rybích hlav a přivedeme k varu. Mlíčí a jikry vložíme do menšího kastrůlku, zalijeme vodou, mírně osolíme a vaříme asi 15 minut. Pak vodu scedíme do polévky, jikry a mlíčí pokrájíme a přidáme do polévky také. Vsypeme ještě hrášek, ochutíme muškátem a vložíme maso obrané z hlav Polévku ještě krátce povaříme, podle potřeby přisolíme, ochutíme polévkovým kořením a podáváme s kostičkami na másle osmažené housky.

 


Vloženo:14. 12. 2006  
http://www.xkuchtik.cz