INGREDIENCE: 300 g libového vepřového masa, 200 g červené řepy, 100 polévkové zeleniny (mrkev, celer, petržel), lžíce sterilovaného hrášku, 40 g oleje, 60 g cibule, 150 g bílého zelí, 200 g brambor, 20 g cukru, 2 stroužky česneku, 2 dl kysané smetany, rajčatový protlak, ocet, sůl, kmín, pepř, 1 bobkový list, 1 hřebíček
POSTUP PŘÍPRAVY: Jemně nasekanou cibuli zpěníme na oleji, vložíme na ni maso nakrájené na kostky, krátce osmahneme a zalijeme vodou. Přidáme nakrájenou nebo nastrouhanou polévkovou zeleninu, zelí nakrájené na nudličky, bobkový list, hřebíček, pepř, sůl a vaříme. Když je maso poloměkké, přidáme brambory nakrájené na kostičky, prolisovaný česnek, rajčatový protlak a dovaříme doměkka. Do hotové polévky vložíme oloupanou, na proužky nakrájenou červenou řepu, kterou jsme uvařili v hrnku zvlášť (můžeme použít i sterilovanou řepu), a okapaný sterilovaný hrášek. Nakonec podle chuti přikyselíme, přisolíme či přisladíme. Smetanu přidáváme do polévky až na talířích.