INGREDIENCE: 400 g kosti od šunky, 300 g hovězího masa, 100 g párků, 350 g červené řepy, 100 g mrkve, 35 g petržele, 60g cibule, 100 g rajského protlaku, 40 vepřového sádla, 20 g mouky, 20 g cukru, 1 dl kysané smetany, ocet, sůl, koření.
POSTUP PŘÍPRAVY: Kosti od šunky uvaříme s hovězím masem. Mrkev, petržel a cibuli nakrájíme na nudličky a vše osmahneme na tuku, přidáme rajský protlak a ještě asi 15 minut podusíme. Řepu uvaříme ve slupce zvlášť, oloupeme ji a pokrájíme na nudličky Do vývaru dáme vařit pokrájené brambory a po chvilce přidáme pokrájenou červenou řepu, jíšku připravenou ze sádla a mouky, osmahnutou kořenovou zeleninu, bobkový list, pepř a ještě asi 10 minut povaříme. Ochutíme cukrem a octem, osolíme. Boršč podáváme s masem pokrájeným na kousky, s párky pokrájenými na kolečka a kyselou smetanou.