INGREDIENCE: 1,20 kg vepřového masa z krkovice, plece nebo z libového bůčku, sůl, 4 stroužky česneku, kmín.
POSTUP PŘÍPRAVY: Opláchnuté a osušené maso potřeme česnekem utřeným se solí, posypeme drceným kmínem, vložíme do pekáče a podlijeme sběračkou vody Pečeme za občasného podlití, otočení a přelití vypečenou šťávou. Když je tučnější část masa (zvlášť u bučku) dostatečně propečená, sádlo nařízneme nožem do čtverečků, aby se lepe vypekl tuk a maso bylo chutnější. Libové maso častěji přeléváme výpekem, aby se příliš nevysušovalo. Dozlatova upečené maso (což trvá asi 2 hodiny) vyjmeme z trouby a na prkénku nakrájíme na porce. Vypečenou šťávu slijeme do kastrůlku, do pekáče nalijeme trochu vody a nožem seškrábneme napečenou šťávu, vlijeme ji do výpeku a povaříme. Vepřovou pečeni podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a s dušeným zelím, přelitou horkou šťávou.