INGREDIENCE: 12 plátků jazyka, 1 cibule, 200 g kořenové zeleniny, 5 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, bobkový list, 2 hřebíčky, 60 g másla, 2 lžíce mouky, 1 lžíce opraženého cukru, citrónová šťáva a kůra, 2 lžíce rybízové zavařeniny, 70 g rozinek, 30 g mandlí, 1 dl červeného vína, vývar, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Na lžíci másla zpěníme kolečka cibule, přidáme kolečka očištěné kořenové zeleniny a opečeme. Přidáme opražený cukr, zalijeme horkým vývarem a okořeníme. Vaříme asi 20 minut. Ze zbylého másla a mouky usmažíme hnědou jíšku, rozředíme ji studeným vývarem a povaříme dohladka. Pak ji přilijeme k povařené zelenině. Omáčku ochutíme strouhanou citr. kůrou a zavařeninou, rozvaříme, zalijeme vínem a podle chuti dokyselíme citrónovou šťávou. Dosolíme, přidáme nudličky oloupaných spařených mandlí a očištěných rozinek, povaříme asi 5 minut. Nakonec v omáčce prohřejeme plátky vařeného sloupnutého jazyka. Podáváme s knedlíky.