INGREDIENCE: 1 kg libového vepřového bůčku, 2 lžičky česnekové pasty, 1 lžička kmínu, sběračka horké vody na podlití. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřový bůček omyjeme, osušíme, potřeme česnekovou pastou nebo česnekem utřeným se solí, posypeme drceným kmínem, vložíme do pekáče, podlijeme trochou horké vody a vložíme do předehřáté trouby. Pokud má bůček na povrchu silnější vrstvu sádla, nakrájíme ho podélně i napříč, až se utvoří kostičky Tak se sádlo lépe vyškvaří. Pečeme zprvu při silném žáru, později teplotu snížíme. Bůček pečeme asi 1,5 až 2 hodiny, podle velikosti a stáří kusu. Měkké maso nakrájíme na prkénku na porce, tuk a šťávu z pekáče slijeme, pekáč vypláchneme trochou vody, napečenou šťávu ze stran pekáče seškrábneme a vše povaříme, až se tuk odděluje od šťávy. Pečený bůček podáváme s houskovými nebo bramborovými knedlíky a se sladkým nebo kysaným dušen zelím. Můžeme ho také podávat s vařenými brambory a dušeným špenátem. Výborný je i studený bůček s hořčicí a okurkou. Vepřový bůček můžeme také proříznout, do vytvořené kapsy vložit nádivku, otvor zašít a péct jako při předešlé úpravě. Nádivka: 2 žemle z minulého dne, šálek mléka (asi 1,5 dl), 2 lžíce másla, 2 žloutky, sůl, petrželka, po špetce muškátového květu a pepře. Žemle nakrájíme nadrobno, přelijeme je mlékem a necháme rozmočit. V misce rozetřeme změklé máslo, přidáme žloutky, sůl, koření a petrželku. Žemle trochu vymačkáme a přimícháme do směsi. Zlehčíme hustým sněhem z bílků, a pokud je nádivka příliš řídká, zahustíme lžičkou strouhanky. Nádivkou naplníme otvor v bůčku, zašijeme, buček ochutíme a upečeme. Podáváme horké i studené.