INGREDIENCE: 4 větší vepřové kotlety, sůl, pepř, sádlo nebo olej, 1 lžíce másla, 1 lžička hladké mouky, 1 l vývaru z masoxu.
POSTUP PŘÍPRAVY: Kotlety nebo řízky z kýty naklepeme paličkou, okraje nařízneme, aby se maso nekroutilo, osolíme, mírně opepříme a vložíme do rozpáleného tuku Rychle je opečeme z obou stran dočervena, vyjmeme, dáme na talíř a necháme na teple. Tuk zaprášíme moukou, přidáme máslo a společně osmahneme. Zalijeme vývarem a povaříme, až se tuk odděluje od stavy. Opečené maso podlijeme omáčkou a můžeme buď obložit opečenou šunkou a smaženým vejcem s hráškem, nebo jen obložit zeleninou či rajčetem, citrónem nebo okurkou. Podáváme většinou se smaženými bramborovými hranolky nebo s vařenými brambory.