INGREDIENCE: 4 větší plátky z vepřové kýty, sůl, 1 mrkev, 1 petržel, 1 celeru, 1 cibule, bobkový list, 1 citrón, olej, 1 lžíce hladké mouky, 1 l mléka, 1 dl zakysané smetany. Náplň: 50 g slaniny, 100 g salámu, 4 sterilované okurky, 2 vejce. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso naklepeme, osolíme, poklademe kolečky salámu, potřeme vejci usmaženými na rozehřáté slanině a na každý plátek položíme podélně rozkrájenou okurku. Závitky stočíme a zajistíme nití, aby se nerozevřely. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou mrkev, celer a petržel, krátce osmažíme, vložíme připravené závitky, po všech stranách je opečeme společně se zeleninou, pak podlijeme vodou a dusíme doměkka. Měkké závitky vyjmeme, zbavíme je nití a necháme v teple. Vypečenou šťávu rozmixujeme, zalijeme mlékem a smetanou, v níž jsme rozmíchali mouku, přivedeme za stálého míchání k varu a vaříme asi 20 minut. Pak dochutíme citrónem, vrátíme závitky, prohřejeme je v omáčce a přendáme na talíře. Na sýr položíme kolečko ananasu a lžičku brusinkového kompotu a podáváme s bramborovou kaší nebo vařenými brambory s máslem.