INGREDIENCE: 500 g vepřové plece, 250 g uzeného masa (nejlépe uzeny bůček), 5 vajec, 1 chlebíčková veka, 1 dl mléka, svazek petrželky, nasekané kopřivy nebo další jarní bylinky, sůl, pepř, máslo.
POSTUP PŘÍPRAVY: Veku rozkrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, v němž jsme rozšlehali žloutky, a necháme rozležet. Vepřové maso uvaříme, zvlášť uvaříme i uzené, a po vychladnutí je nakrájíme nadrobno. Rovněž bylinky nasekáme, kopřivy před přípravou spaříme horkou vodou. Kostičky veky, maso i bylinky smícháme, mírně osolíme a opepříme. Bílky ušleháme na tuhý sníh a vmícháme do směsi. Pekáč silně vymastíme máslem, nádivku do něho rozložíme a urovnáme, povrch pokapeme ještě máslem a upečeme v předehřáté troubě dozlatova. Podáváme teplé i studené s jarním salátem. Vývar z masa použijeme na polévku.