xkuchtik.cz

 

MORAVSKÝ SLANÝ KOLÁČ

 

INGREDIENCE: 500 g vařených studených brambor, 500 g polohrubé mouky, sůl, 50 g rozpuštěného tuku, 1 žloutek, 1 celé vejce, kvásek z 30 až 50 g droždí, l kostka cukru, 1/2 šálku mléka, tuk na vymaštění plechu, vejce na potření.

POSTUP PŘÍPRAVY: Den předem uvařené a oloupané brambory nastrouháme, dáme do mísy, přisypeme mouku, přidáme rozpuštěný tuk, vejce a sůl. Zaděláme kváskem a vypracujeme tužší těsto. Pak je dáme na teplé místo, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny a z každé strany vyválíme plát. Jeden plát položíme na vymaštěný plech, potřeme náplní a pomocí válečku pokryjeme druhým plátem. Okraje dobře přitiskneme, těsto potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme dorůžova. Koláč nakrájíme na řezy a podáváme jako slaný moučník.
Zelná náplň: 600 g hlávkového zelí, 50 g másla, 1/2 šálku vody, 2 vejce, pepř, sůl. Jemně nakrájené hlávkové zelí dáme do kastrole, podlijeme vodou, osolíme a dusíme doměkka. Pak je omastíme máslem a dusíme, až se voda vydusí. Prochladlou náplní potřeme spodní plát, posypeme ji natvrdo uvařenými a rozsekanými vejci a opepříme.
Masová náplň: 300 g vařeného masa, 100 g tvrdého sýra, 30 g tuku, l lžíce hrubé mouky, 1/2 šálku hovězí polévky, 1 cibule, l žloutek, petrželová nať, muškátový oříšek, sůl. Jemně rozsekanou cibuli zpěníme na tuku, přidáme mouku, osmažíme na světlou jíšku, zalijeme polévkou, rozmícháme a povaříme na hustou kaši. Necháme vychladnout a přidáme nakrájené nebo umleté maso, sýr nakrájený na kostičky nebo nastrouhaný na hrubém struhadle, sůl, drobně usekanou petrželovou nať, syrový žloutek a špetku muškátového oříšku. Směs dobře promícháme a potřeme s ní koláč.

 


Vloženo:2. 4. 2008  
http://www.xkuchtik.cz