INGREDIENCE: 150 g očištěných čerstvých hub, sůl, mletý pepř, trochu vývaru z kostky masoxu, 1/2 l bešamelové omáčky bílé, 1 čerstvý žloutek a asi 1/8 l sladké smeteny.
POSTUP PŘÍPRAVY: Houby nakrájíme na tenké plátky, osolíme a podusíme ve vlastní šťávě. Po vydušení šťávy je opepříme, podlijeme 4 lžícemi vývaru a dusíme doměkka. Podušené houby i se šťávou vmícháme do bešamelové omáčky, je-li třeba trochu ji rozředíme vývarem a krátce povaříme. Nakonec omáčku podle chuti přisolíme, pak s plotny odstavíme a zjemníme žloutkem, rozkvedlaným ve smetané. Vařit se již nesmí. Podáváme ji k vařenému hovězímu masu, k houskovým knedlíkům jako samostatný chod apod.