INGREDIENCE: 250 g polohrubé mouky, l lžíce másla, 20 g droždí, l vejce, l lžička cukru, l žloutek na potření, mléko, sůl, kmín, mák.
POSTUP PŘÍPRAVY: Ve vlažném mléku rozpustíme cukr, přidáme lžičku mouky a rozdrobené droždí. Necháme vykynout. Mouku prošijeme do mísy, přidáme špetku soli, rozehřáté máslo, přimícháme vejce a kvásek a vypracujeme hustší těsto. Je-li příliš husté, přidáme ještě trochu mléka. Dobře propracované těsto posypeme trochou mouky, přikryjeme je utěrkou a dáme na teplo kynout. Asi po hodině kynutí vyklopíme těsto na vál, uválíme váleček a rozdělíme jej na 15 dílků. Z každého uválíme tenký váleček, ten opět rozdělíme na tři díly a upleteme houstičky. Rozložíme je na pomaštěný plech a necháme je ještě asi 20 minut kynout. Pak je potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme solí a kmínem nebo mákem a upečeme. Rohlíčky připravíme obdobně. Z dílků těsta rozválíme placičky a svineme je do roliček, které upravíme do tvaru rohlíčků.