INGREDIENCE: 500 g polohrubé mouky, 30 g droždí, špetka cukru, asi 1/2 l mléka, 5 syrových brambor, l dl oleje, l vejce, česnek podle chuti, majoránka, drcený kmín, sůl, tuk na vymazání plechu. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku prošijeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme cukr, zalijeme několika lžícemi vlažného mléka, zlehka v důlku promícháme a necháme vzejít kvásek. Oloupané syrové brambory jemně nastrouháme, smícháme s kváskem a moukou, přidáme olej, zbylé vlažné mléko rozšlehaná s vejcem, ochutíme rozetřeným česnekem, kořením a osolíme. Vypracujeme středně husté těsto, přikryjeme ho utěrkou a necháme vykynout. Vykynuté těsto rozetřeme na tukem dobře vymazaný plech se zvýšenou obrubou a ve středně vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Podáváme teplé i studené k polévce nebo s mísou zeleninového salátu. Tip: Těsto můžeme „vylepšit" přidáním pokrájených škvarků nebo nudličkami uzeniny.