xkuchtik.cz

 

OMÁČKA ZE SMRŽŮ.

 

INGREDIENCE: 150 až 200 g čerstvých smržů, 40 g másla, trochu nastrouhaného muškátového oříšku a mletého pepře, lžička jemně rozsekané petrželky, sůl, 2 lžíce citrónové šťávy.
NA JÍŠKU: 60 g másla a 60g hladké mouky, 1/2 l světlého vývaru z hovězího masa nebo vývaru připraveného z kostky masoxu ,1/4 l mléka, 1 čerstvý žloutek a 1/8 l mléka nebo smetany na zjemněni.

POSTUP PŘÍPRAVY: Smrže nakrájíme na kostičky a v kastrole na rozehřátém másle je podusíme. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku a postupně ji podléváme studeným vývarem a mlékem a za stálého míchání asi 20 minut povaříme. Do takto připravené omáčky vmícháme podušené smrže, okořeníme muškátovým oříškem, pepřem, osolíme, zakapeme citrónovou šťávou a ještě chvíli povaříme. Hotovou omáčku odstavíme, zjemníme žloutkem rozkvedlaným v mléce nebo ve smetaně a přidáme petrželku. Podáváme ji k dušenému a pečenému telecímu masu, k dušenému kuřeti.

 


Vloženo:24. 1. 2001  
http://www.xkuchtik.cz